Geluk

Foto door TwoBigFeet

Foto door TwoBigFeet

Op 21 september doe ik mee aan de Geluksroute in Leiden. Marike Den IJssel vertelde haar idee hierover een tijd geleden op een bijeenkomst van de Oegstgeester Civil Society Club. Haar enthousiasme is aanstekelijk en ik bleef de geluksroutes volgen.

De vraag: wat maakt je gelukkig?  vind ik lastig. Want dat wisselt, mijn gezin maakt me gelukkig, maar mijn werk ook. Reizen maakt gelukkig, maar thuis zijn ook….

Wat is Geluk?

Als kind las ik een boek waarin een jongen een wens mocht doen. Hij vond het zo moeilijk en hij zei tegen het mannetje dat hij het liefst zou willen dat hij alle mensen gelukkig kon wensen. “Maar dat kan natuurlijk niet”zuchtte hij.

Het mannetje zei; “Wacht maar even”, en verdween een hele tijd. Toen het mannetje terug kwam, vroeg de jongen hoe hij iedereen dan gelukkig had gemaakt. Het mannetje antwoordde; “Oh heel eenvoudig, ik heb de één de bus laten halen en bij de ander gezorgd dat de melk niet overkookte..”

Zo kom ik aan mijn definitie van geluk: die dingen, die momenten, die je eigenlijk niet verwacht had, maar die toch heel leuk of fijn zijn. Zoals het klavertje vier in het gras. Als je het niet ziet, mis je eigenlijk niets, maar als je hem vindt…. Geluk!

Zo zit de wereld vol met gelukjes, de zon die toch even schijnt op een regenachtige dag, dat snoepje onderin je tas als je denkt dat je niets meer hebt, je dochter die nog even terug rent, voor een extra kus. Het stoplicht net op groen als je aan komt fietsen. De vogel die op het dak fluit.

Wat een geluk..

Babygebaren horen ook in dat rijtje thuis. Je doet je kind niet tekort als je geen babygebaren aanleert. Ook zonder babygebaren heb je samen plezier, zal je kind leren praten en geniet je van het samen zijn.

Maar de gebaren van een kind, dat nog niet kan praten, dat is geluk. Een geluk dat je mee mag kijken in dat mooie baby of dreumesbrein. Een geluk dat een kind zo vertrouwd met je is, dat hij of zij dingen in gebaren wil delen, waar ze nog geen woorden voor hebben.

De poes in de tuin, de trein in een boekje. Of dat ze met een gebaar laten weten dat ook zij de vogel horen fluiten op het dak.

Foto door Pnijhuis

Foto door Pnijhuis

Wat is jouw geluk? Of weet jij welk kinderboek dit was? Vertel het me!

Kom je ook? Zondag 21 september? Ik geef  miniworkshops Babygebaren. Gratis! Er staat wel een donatiepot voor Stichting Baby Hope en ik verkoop er mijn boek.

Op 13-14 september doet de Kraal & Mineraal mee in Den Haag met de Geluksroute

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.