Kraamcadeaus

Het leek even of ik “uit de baby’s” was. Het is een tijd geleden dat ik op kraamvisite ging. En ook alweer even geleden dat ik zelf beschuitjes smeerde. Maar de afgelopen maand vertrouwden verschillende vrouwen me toe dat ze zwanger zijn. Een goed moment om de leukste kraamcadeautjes op een rij te zetten.

Beschuit met muisjes

Snelle beschuit met muisjes: biscuitjes met glazuur van poedersuiker (eventueel met beetje kleurstof, maar dat hoeft niet) en muisjes. Hard laten worden. Kan 1-2 dagen van te voren klaargemaakt worden.

1. Het boek Babypraat, gebaren met je baby en dreumes.

Hoewel je meestal pas met 6 maanden of later begint met het gebaren met je baby, is dit een leuk kraamcadeau. Ouders kunnen hierin vast lezen over de mogelijkheden van hun wonderlijke baby. Vooral mijn collega’s bij de gemeente kopen dit boek graag bij me als kraamcadeau. Dank jullie wel!

Of hier op de website

2. Prentenboeken

Prentenboeken zijn leuk om te krijgen, en om te geven. Zeker als je een boek kiest met een verhaal wat je zelf raakt, of wat je vindt passen bij het nieuwe gezin. Soms zijn er boeken met de naam van de baby. Soms zijn er kinderboeken waar je zelf mee opgegroeid bent. Ook zijn boekjes met babyrijmpjes en spelletjes leuk om het geheugen van ouders op te frissen. Een ander voordeel van boeken is dat ze in vele prijsklassen te koop zijn. Van prentenboekjes van 5-6 euro tot prachtige uitgaves van enkele tientjes.

3. Maaltijden (al dan niet voor diepvries)

Ik had een kraamhulp (de beste!) die makkelijke ovenschotels voor ons maakte. Dat maakte de kraamweek zo veel meer ontspannen. Maar op twitter adviseerde Susan Aretz (van Smulpaapje) om zelf als kraamcadeau maaltijden mee te nemen. Als het het tweede of derde kindje betreft, belandt dit cadeau met stip op nummer 1.

4. Dingen met de naam er op

Spuugdoekjes, handdoeken, lakentjes, T-shirts. Eigenlijk is alles met de naam van de nieuwe baby er op een goed idee. Na maanden is het toch wennen om de naam van de baby te gebruiken. In mijn kraamweek riep ik vanuit de douche: “schat, ga jij even, volgens mij huilt de baby!”. Ook zogenaamde werktitels kosten soms weer even tijd om af te leren.

Deze naamkaboutertjes zijn erg mooi en lief.

Ook hou ik van tandendoosjes en andere bewaardoosjes met naam.

5. Echte fijne wikkeldoeken

Liefst echt mooie wikkeldekens, die eigenlijk een beetje te duur zijn om voor jezelf te kopen. Een geschikt cadeau om met meerdere mensen samen te geven. Wil een gezin inbakeren? Lees dan vooral goed de informatie op de site van Sylvie Zuidam Inbakeren. Hier vind je ook goede informatie over onrust bij baby’s. Soms is die informatie het beste kraamcadeau.

6. Ergonomische babydrager

Het ergonomisch dragen is helaas een beetje langs me heen gegaan, verder dan een doek en een niet-zo-ergonomische drager ben ik nooit gekomen. Helaas. Mijn kennis schiet dan ook een beetje te kort. Wil je een drager kopen of geven, vraag dan advies op een van de vele fora (Draagpraat op Facebook bijvoorbeeld) of aan een draagconsulent. Altijd in overleg met de ouders. Omdat de meeste van deze doeken prijzig zijn, zijn ze leuk om te krijgen, of aan mee te betalen!

babydrager

 7. Verlanglijstje

Vraag of er een verlanglijstje is, en kies daar iets leuks van. Je weet zeker dat ze blij zijn met het cadeautje en hebt ook geen twijfels over de smaak.

8. Iets met foto’s

Baby’s worden meer gefotografeerd dan ook. Geef een mapje om de foto’s in te doen en mee te nemen naar het werk (echt leuker dan van een telefoonscherm). Of geef een bon voor het afdrukken van foto’s in een album of canvas.

9. Bon voor workshop

Hoewel baby’s eigenlijk niet meer dan de aandacht van hun ouders nodig hebben, willen ouders na een tijdje vaak wat doen met hun baby. Zingen, zwemmen of babygebaren. Vaak kun je voor dit soort workshops en cursussen bonnen kopen.

10. Iets lekkers

Iets lekkers is altijd goed. Lekkere thee. Koffie. Chocola. Filet Americain. Sushi. Bel even vlak voor je gaat waar de kraamvrouw behoefte aan heeft.

11. Boodschappen

Als je toch belt, vraag dan even of je nog boodschappen mee kunt nemen. Een pak melk, een pak kraamverband. Kattenvoer of een half bruin. Een betere of mooiere voedings-BH. Dat zijn de attente dingen waar kersverse ouders soms echt om verlegen zitten.

 

Liever niet:

Knuffels. Heel leuk, heel lief. Maar voor ze drie zijn hebben kinderen een hele dierentuin. En kijken ze naar de helft van de kraamcadeautjes knuffels niet meer om.

Kleding. Alleen als je de smaak van de ouders goed kent is dit een goed idee. Denk goed na over de maat die je geeft en welk jaargetijde het dan is. Beperk je anders tot een cadeaubon. HEMA, H&M of Prenatal werken meestal prima.

Let op met

Crèmes of geurtjes voor moeder. Het is altijd een goed idee om de kersverse moeder even te verwennen. Maar geurtjes en cremetjes zijn erg persoonlijk, maar misschien kun je tijdens de zwangerschap vast uitvissen waar ze van houdt. Ik vond zelf een fijne handcreme uit een pompje een uitkomst, je wast je handen in het begin zo vaak. Een bon voor de schoonheidsspecialist inclusief oppas is misschien ook een goed idee.

Wel doen:

Ouders attenderen op Stichting Baby Hope. Alle materialen die ze na de kraamweek niet meer nodig hebben worden door hen ingezameld en krijgen een goede bestemming. Misschien help je ze wel door het voor ze mee te nemen.

Als je je thuis voelt; even de afwas doen, of wat was weg vouwen. Zelf koffie of thee zetten. En maximaal een uurtje blijven tenzij de kraamvrouw duidelijk laat merken dat ze je vroege vertrek heel ongezellig vindt.

En wat vind jij heel leuk om te geven of krijgen? Vertel her hieronder! Hierboven staan veel suggesties die wat duurder zijn, en daardoor meer geschikt om met een groepje te geven. Daarom zijn boeken zo leuk… te koop in elke prijsklasse! Wat zijn jouw tips voor kraamcadeautjes onder de 10 euro.

Eén gedachte op “Kraamcadeaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.