Reageren, gebaren… praten!

Als je je handen voor iets anders nodig hebt, ga je je mond gebruiken

“Gaat hij dan nog wel praten, als hij alles makkelijk met zijn handen kan zeggen?”

“Kinderen praten juist sneller door het gebaren, dat zag ik bij mijn kleinzoon.”

Goede vragen, interessante vragen ook. Gaan kinderen later praten als je ze eerst leert communiceren met gebaren? Gelukkig niet, baby’s die kunnen communiceren met gebaren gaan even snel, soms zelfs sneller praten dan kinderen die geen gebaren leren.

Hoe dat werkt? Gebaren is superhandig als je nog niet kunt praten, maar praten kun je ook doen als mama in een andere kamer is, of als je speelgoed of een boterham in je handen hebt.

Gebaren kan je dan wel weer over een grote afstand, en met volle mond. Het zijn twee communicatievormen die elkaar niet uitsluiten maar juist aanvullen.

Mijn dochter is nu bijna tweeëneenhalf en gebaart nauwelijks meer. Soms ineens nog het gebaar LEKKER als iets heel erg lekker is. Ik gebaar nog wel naar haar af en toe. Bijvoorbeeld EVEN WACHTEN als zij al beneden staat en ik de voordeur nog op slot moet doen. Hartstikke handig.

Ook gebaren we nog wel eens VERDRIETIG/HUILEN (met je vinger een traan nadoen over je wang), want praten en emoties blijft nog lastig. Over het gevoel gebaren lukt dan vaak wel. Maar hoe zit dat met gebaren en praten?

Wanneer leert een kind praten?

Een kind leert praten vanaf de geboorte, eerst door beurten te nemen, en te reageren op geluid om hem heen. Daarna door geluidjes te imiteren, dan krijg je op een gegeven moment het babbelen. Hele verhalen waar nog geen touw aan vast te knopen is.

Er zijn kinderen die heel vroeg gaan gebaren, zo vanaf zes maanden als ze net het verband tussen een woord/gebaar en een ding of een actie kunnen leggen. Er zijn kinderen die vanaf een maand of acht ook echt woordjes gaan zeggen. De meeste kinderen pakken gebaren op ergens tussen de 10 en 14 maanden. Afhankelijk of ze de gebaren vaak genoeg zien in de juiste situaties en of er gebaren tussen zitten die ze zelf willen gebruiken. Lees hierover meer in mijn boek Babypraat, babygebaren met je baby en dreumes.

De variatie tussen kinderen is echt enorm, er zijn ook kinderen die hun eerste woordjes pas met 18 maanden zeggen. Zowel vroege praters als late praters; het is allemaal heel normaal in de ontwikkeling van een kind.

Waarom het ene kind vroeg de eerste woordjes zegt en het andere pas later, daar is eigenlijk niet zo veel zinnigs over te zeggen. Kinderen leren veel in de eerste 2 jaar van hun leven en ze pikken dit op een verschillend tempo op.

Gebruik je gebaren en gaat je kindje al vroeg praten, dan zeggen mensen snel dat ze eerder is gaan praten door de gebaren. Dat weet je echter niet zeker, misschien is jouw dochter sowieso een vroege prater. Is het dan zinloos geweest om gebaren voor te doen? Dat niet, eerste woordjes zijn precies dat; enkele woordjes. Door aan de woordenschat ook gebaren toe te voegen van dingen en gebeurtenissen die je kind nog niet kent, steun je haar in de taalontwikkeling. Gebaren voor gevoelens zijn bijvoorbeeld handig tot je kindje een jaar of drie is. Ook kunnen kinderen woordjes en gebaren combineren. Zo maken ze al kleine zinnetjes; mooi + LAMPJE.

Ga je gebaren en is je kind een “late” prater dan zullen mensen vaak zeggen dat het door de gebaren komt. Maar de verschillen tussen kinderen zijn enorm. Waarschijnlijk is jouw kind er een die gewoon wat later praat. Dat betekent dat jullie extra veel plezier kunnen hebben aan het babygebaren. Naarmate je kindje ouder is, is zijn taalbegrip groter, en zijn handmotoriek beter. Hij kan wel volop met jou communiceren over alles wat hij denkt en ziet. Ondanks dat dat met zijn mondmotoriek niet lukt.

Als je gaat babygebaren met je kind, weet je waarschijnlijk niet of je een vlugge of een wat langzamere prater voor je hebt. Je weet niet of je kind er veel of weinig gebruik van gaat maken. Zorg er dus voor dat de gebaren die je gaat gebruiken nu op dit moment leuk en handig zijn. LAMPJE (hand open en dicht) in de kersttijd, IJSJE in de zomer. Veel praten, zingen en liedjes zingen is voor alle kinderen een goed idee. En nog gezellig ook. Meer over taalontwikkeling lees je in deze handige download van KP opleidingen.

Spreek altijd het woord uit als je het gebaar voordoet, en gebruik een gebaar in de juiste context.

Want gebaren… dat is als rollen en kruipen voor het lopen. Alle kinderen doen het op hun eigen tempo. En dat is prima.

Olleke Bolleke
Een vrolijk boekje met alle teksten van bekende en minder bekende kinderliedjes. De spelletjes die van oudsher bij de liedjes horen staan ook uitgelegd. De melodie van veel liedjes vind je hier. De illustraties zijn heel lief en aantrekkelijk. Dit boekje staat garant voor veel plezier!

 

Kiekeboe
 Een boekje vol met baby en dreumes spelletjes. Spelen is niet alleen maar voor de lol, het is heel belangrijk voor de taalontwikkeling. In dit boekje meer uitleg en meer tips hoe je samen kunt spelen. Heel vaak hoort daar natuurlijk het zingen bij. Het zijn beide leuke boekjes om als kraamcadeautje te geven en een goede voorbereiding op het babygebaren en praten.

Eén gedachte op “Reageren, gebaren… praten!

  1. Marja ten Braak

    Zowel bij mij op school als in mijn praktijk worden gebaren gebruikt. Ik denk dat communicatie altijd het belangrijkste is. Anders krijg je frustratie en dat leidt nooit tot iets. Zelf neem ik het standpunt in dat je hulpmiddelen gebruikt als het nodig is. Een paar voorbeelden… Als je iemand wilt bellen die ver weg is is een telefoon heel handig, maar iemand die naast je op de bank zit bel je niet op. 2 erbij 2 uitrekenen doe je niet met een rekenmachine maar een ingewikkelde som wel. Mijn ervaring is dat hulpmiddel gebruikt wordt zolang als nodig. De leerlingen met down in mijn groep praten gewoon maar gebruiken soms gebaren. Zij zijn nu rond de 7 jaar en er wordt flink meer gesproken dan dat er gebaren worden gemaakt. Ik zou zeggen…. Doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.