Rollen, kruipen…. lopen!

“Loopt hij nou nog niet? Dat duurt wel lang!”

Je moet misschien een beetje helpen met kruipen”, ze is er oud genoeg voor”

Omrollen, kruipen en lopen. Het zijn de mijlpalen van de motorische ontwikkeling in het eerste jaar. Net als bij de taalontwikkeling kunnen de verschillen enorm zijn. Het komt voor dat kinderen al lopen met tien maanden, maar gemiddeld zijn kinderen zo’n 15 maanden als ze hun eerste stapjes los zetten. Gemiddeld betekent dat er kinderen zijn die nog veel ouder zijn bij hun eerste stappen. En die variatie is heel normaal.

Je hoofd stil houden, leren omrollen, opduwen, tijgeren, bilschuiven of kruipen, het is allemaal oefenen voor het lopen. En er is niemand die zegt dat een kind wat eerst heel goed de hele kamer door kan rollen, nooit zal leren lopen.
In dit filmpje kun je mooi zien wat er allemaal komt kijken bij dat leren kruipen. Prachtig!

Maar je hebt vroege kruipers, en late kruipers, net als je vroege praters hebt en late praters. Bij volwassenen zie je daar niets meer van terug, je kunt aan mij niet zien of ik vroeg of laat liep. Maar lopen doe ik inmiddels wel.

Kinderen ontwikkelen zich op hun eigen tempo en zullen goed naar hun ouders en broertjes en zusjes kijken. De trots als het echte kruipen en lopen dan uiteindelijk lukt, is onbetaalbaar.  De baby in deze filmpjes heet Liv en de film is opgenomen voor een speciaal project over de Feldenkrais methode, een vorm van bewegen.

Bij babygebaren maak ik vaak de vergelijking met het kruipen en leren lopen. Eerst begrijp en reageert een kind, dan gebruiken ze gebaren en daarna komt het praten erbij. Het een sluit het ander niet uit. En beide vormen van bewegen (en communiceren) vullen elkaar een tijd aan.

Het heeft niet zo veel zin om te oefenen met je kind zodat hij sneller gaat kruipen of lopen. Je kunt wel de omgeving zo prettig mogelijk maken. Je baby los op de grond leggen, er bij gaan zitten terwijl je wat leest, en een paar speeltjes om naar te reiken. Samen zingen en spelletjes doen, is ook leuk, en zo ontdekt een kind wat hij (en jij) met zijn lichaam kan. Taalontwikkeling en de motorische ontwikkeling gaan bij kinderen vaak hand in hand.

Je vindt op een website voor de bijscholing van medewerkers in de kinderopvang een handig is gratis download boekje over de motorische ontwikkeling van jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.