Sinterklaas

Sinterklaas, wie kent hem niet? Nou, jouw baby of dreumes, dìe kent hem nog niet. November en december zijn dan ook voor hen hele drukke weken vol met indrukken. Babygebaren kunnen helpen om al die indrukken te benoemen. Door gebaren als Sinterklaas en Paard te gebruiken geef je je kind de kans hierover te praten met gebaren. Op die manier kunnen ze alle ervaringen misschien wat beter verwerken.

Waar vind je nu die handige Sinterklaas gebaren? Je kunt ze vinden bij het gebarencentrum. Ook bij seizoensgebaren geldt; kies er niet te veel tegelijk uit. Start er met een stuk of drie, en als je kind het leuk vindt, breid je het zo weer uit. Gebruik ook vooral de gebaren die je kind al kent. Misschien kent ze al PAARD, BOOT en dat soort dingen. Een leuk boekje om bij te gebaren voor kinderen vanaf 18 maanden is het Sinterklaasboek voor Peuters en kleuters. Je kunt daar de gebaren SINTERKLAAS en ZWARTE PIET in gebruiken, maar ook gebaren die jullie al gebruiken, zoals hond, slapen, trein en wie weet wat nog meer.

De sinterklaasperiode is ook een emotionele periode, veel kindjes zijn ook een beetje bang voor Sinterklaas of Zwarte Piet. Het gebaar voor bang kan dan ook van pas komen, zodat je goed kan reageren. Ook met het oud en nieuw in het het vooruitzicht is dit een handig gebaar om af en toe voor te gaan doen. Positieve gebaren zijn natuurlijk ook heel handig want wat zijn er veel leuke en mooie dingen te zien deze tijd van het jaar!

Er zijn op Youtube enkele Sinterklaasliedjes met gebaren terug te vinden. Wil je nou zelf gaan gebaren bij de sinterklaasliedjes, dan kun je er ook voor kiezen alleen de kernwoorden te gebaren. Je gebaart dan alleen de vetgedrukte woorden.

Sinterklaasje bonne bonne bonne

Gooi wat in mijn lege lege tonne

Gooi wat in de huizen

we grabbelen als muizen!

Een van mijn andere favoriete sinterklaasliedjes voor de allerkleinsten is: Zachtjes gaan de paardenvoetjes. De tekst staat hier onderaan. Ook hier gebaar je de dikgedrukte woorden.

En mocht het nou voor jou ook de eerste Sinterklaas in 30 jaar zijn, dan kun je dit boekje (met CD!) gebruiken om je geheugen op te frissen. CD-tje opzetten, kind op schoot en boekje erbij en het hele repertoire zit er in no-time weer in. Kun je meteen een exemplaar van Babypraat Babygebaren er bij bestellen, voor jezelf, je schoonzusje of de buurvrouw-die-in-verwachting is. Nu tot 1 december in Sinterklaaspapier!

Boekentips

Zachtjes gaan de paardenvoetjes
Trippel, trappel, trippel, trap
’t Is het paard van Sinterklaasje
Stippe, stappe, stippe, stap
’t Schimmeltje draagt met gemak
Sinterklaasje over ’t dak
’t Schimmeltje draagt met gemak
Sinterklaasje over ’t dak

’t Paardje kan de weg wel vinden
Trippel, trappel, trippel, trap
In het held’re maneschijntje
Stippe, stappe, stippe, stap
’t Paardje is nog lang niet moe
Maar ik moet naar bedje toe
’t Paardje is nog lang niet moe
Maar ik moet naar bedje toe

‘k Hoor de vlugge paardenvoetjes
Trippel, trappel, trippel, trap
In mijn lekker warme bedje
Stippe, stappe, stippe, stap
En ik droom van Sinterklaas
En zijn zwarte Pieterbaas
En ik droom van Sinterklaas
En zijn zwarte Pieterbaas

En mocht het nu 4 december zijn, en weet je de liedjes allemaal niet meer, kijk dan snel op deze website. Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.