Dankbaar

We zijn dankbaar voor de geboorte van, mijn ouders zetten het op mijn geboortekaartje. Op de geboortekaartjes van mijn kinderen beschreven we het geluk: we zijn gelukkig met, we hebben het geluk dat… En dat is het. Een kind krijgen is iets om dankbaar voor en gelukkig mee te zijn. Omdat niet iedereen die dat zou willen het mee kan maken. En omdat er wereldwijd elke dag 800 vrouwen sterven vlak voor, tijdens of na een bevalling.

Ooit las ik in een Amerikaans gezondheidsboek dat een zwangerschap één van de grootste medische risico’s is, die een vrouw kan nemen. Ik moest daar een beetje om lachen. Typisch Amerikanen om alles zo te medicaliseren. Maar als ik de cijfers van de WHO doorneem, hebben ze gewoon gelijk.

Als je het geluk hebt zwanger te worden in een rijk land, met goede voorzieningen dan is het risico dat jij of je baby overlijdt, een stuk kleiner dan als je zwanger raakt in een plek waar geen medisch personeel is en een gebrek aan hygiène. Van de 800 vrouwen die elke dag vlak voor, tijdens of na de bevalling sterft, wonen er slechts 5 in de rijke landen. Wat een geluk voor ons, dat we hier onze kinderen krijgen mogen.

ThanksgivingEind november vieren Amerikanen Thanksgiving. Sinds ik daar als 16-jarige liefdevol werd opgenomen in een gastgezin, vier ik dat elk jaar een beetje mee. Omdat ik het een mooi feest vind. Ja, het draait om eten. Om grote kalkoenen en heerlijke taarten. Maar het draait niet om cadeautjes. Het draait om familie en je er even heel bewust van zijn waar je dankbaar voor bent. Dat je dankbaar bent voor je familie, je ouders, je kinderen. Een dak boven je hoofd. Dat je vrij bent om te reizen. Dat je elke dag te eten hebt. Dat je toegang hebt tot medische zorg.

Van de 800 vrouwen die vandaag sterven, hadden we er een aantal kunnen redden. Jij en ik. Door bij te dragen aan opleidingen voor het medische personeel, maar ook door onze ongebruikte kraammaterialen in te zamelen en te doneren. Waardoor het infectiegevaar voor de kraamvrouw en pasgeborene kleiner wordt.

Ook dat is iets om dankbaar te zijn; dat we verschil kùnnen maken. Ik ben er trots en dankbaar voor dat ik me in kan zetten voor Stichting Baby Hope. Van elk verkocht boek Babypraat gaat er 1 euro naar een van hun kraamprojecten. Totaal zal ik uiteindelijk 500 euro doneren.

En jij kunt ook iets doen; door deze week nog de wondgaasjes, navelklemmetjes en flesjes alcohol op te zoeken en naar een verzamelpunt te brengen. Het maakt niet uit of je weinig hebt of veel. Op een getal van 800 moeders op een dag lijkt eentje misschien niet uit te maken. Maar als je er over nadenkt, dan maakt één moeder die in leven blijft, een wereld van verschil.

*Met technische hulp van www.puurmaaike.nl WordPress vraagbaak en babygebaren enthousiasteling*

Eén gedachte op “Dankbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.