Spock & ik

Foto door Michel van Heijningen

In de Ouders van Nu staat elke maand een stukje over “klassieke” opvoedboeken. Boeken die deskundigen zelf gebruiken als ze vragen hebben over de opvoeding van hun kind.

Ik vond het heel erg leuk dat Ouders van Nu me vroeg voor deze rubriek en koos als snel dr. Spock: Baby- en Kleuterverzorging, maar dan de druk uit 1954. Je kunt het korte interview nalezen in de editie van september 2012.

Dit heerlijke boek benoemt voor mij een aantal essentiële gedachten over het ouderschap en opvoeding: “Vertrouw op jezelf” en  “Je weet meer dan je denkt dat je weet”.

Op deze manier probeer ik als ouder mijn kinderen op te voeden en als pedagoog andere ouders te ondersteunen. Mijn moeder vertelt me dat zij dit boek als verplichte kost kreeg op de huishoudschool en dat ze bij de opvoeding van mijn zus en mij er ook gebruik van maakte. Dat exemplaar is helaas niet meer te achterhalen.

De belangrijkste alinea geldt voor mij en voor mijn adviezen nog steeds. Deze zie ik als een soort van motto voor elke zich serieus nemende pedagoog.

Dr. Spock (1954):

Tenslotte zou ik u dringend willen vragen u niet ongerust te maken, of te denken dat u uw kind verkeerd behandeld heeft, naar aanleiding van iets wat u in dit boek (of in elk ander boek ook) leest. Ten eerste weten wij alle antwoorden nog niet op alle vragen. Onze opvattingen over kinderverzorging zijn sinds vroeger sterk veranderd, en zullen in de toekomst zeker weer veranderen. Dit boek wil alleen proberen u practische denkbeelden te geven over ideeën , die wij over de zorg voor het kind hebben en waarbij zijn lichamelijke en psychische behoeften in aanmerking worden genomen. Het is niet onfeilbaar.

In het artikel was natuurlijk weinig ruimte om voorbeelden te geven van alle leuke, soms moderne, soms ouderwetse adviezen van dr. Spock. De komende tijd zal ik af en toe een advies uitlichten, en bekijken welke waarde hij nu nog heeft. Hij heeft over veel geschreven; verzorging, kinderziektes, borstvoeding, flesvoeding, spelen, vaderrol, moederrol, de bioscoop. Hoewel de titel het over baby- en kleuterverzorging heeft, zijn er ook hoofdstukken over de basisschool periode en de puberteit. Voorlopig kan ik dus nog wel even terugvallen op Benjamin Spock, daarbij altijd op mijn eigen oordeel en inzichten vertrouwende. De nieuwe versie heb ik trouwens nooit gelezen. Eigenlijk ben ik wel nieuwsgierig hoe het na al die bewerkingen er uit ziet. Misschien hoog tijd om het eens uit de bibliotheek te halen.

Ik vraag me wel af wat meneer Spock had gevonden van babygebaren. En ik heb geen idee. Ik vermoed dat hij er niet veel op tegen had gehad; voor ouders van kinderen die moeilijk leren praten adviseer hij het kind “warm en hartelijk” te bejegenen. Daarnaast roept hij ouders vooral ook op om plezier te hebben met, en in de baby. Ik denk dat babygebaren hier een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren.

Vind je dit stuk interessant? Ik stel een Tweet of Facebook vermelding erg op prijs (zie bovenaan dit artikel).

Meer over dr. Spock lees je, natuurlijk, op Wikipedia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.